İkiz Bakımında
Anne ve Yardımcıların Görevi
İkiz anneleri yeterince yardımcıları yok ise bebeklerinin keyfini çıkarmaya pek vakit bulamazlar. Bu nedenle İlk aylar iki bebeğe birden annelik yapmak anneye keyiften çok sıkıntı verir.
Bu zor anlarda annenin sağlığı ve bakımı da çok önemlidir. Anne de ihmal edilmemelidir. Evdeki yardımcıların annenin işini kolaylaştıracak şekilde organize olmaları gerekmektdir.
Annenin yapabileceği en önemli faaliyet bebekler doğduğu andan itibaren bebeklerini besleyebilemek olmalıdır. Diğer işler yardımcılar tarafından da yapılabilir.
Anne mümkün olduğunca bebekleriyle ilgilenmeli, yemek, çamaşır, ütü gibi işler ise yardımcılar yarafından gerçekleştirilmelidir.
Anne bu görev ayrımına dikkat etmezse bir anda evde iş yapan, yemek yapan ama bebeklerinin bakımını yardımcıların yaptığı biri haline gelebilir.
Yoğun ve çabuk geçen bu günlerde anne farkında olmadan kendini gereğinden fazlaca yıpratabilir. Hiçbirşeye yetememe sendromu en çok ikizlerin ilk zamanlarında yaşanır.
Bebeklerini besledikten sonra anne kendisine de uyumalı veya sevdiği bir şeyle uğraşmalıdır. Bedensel yogunluk ruhsal dinginlik ile de aşılabilir.
Annenin her türlü huzursuzluktan da uzak turulması gerekmektedir. İkiz annesinin karşı karşıya olduğu "yapması gerekenler listesi" oldukça kabarıktır.
Bu liste zaten fiziksel olarak bitkin düşürürken annenin ruhsal olarak da zayıflatılması anne sağlığı açısından onarılması büyük rahatsızlıklara dönüşebilir.
Hormonların düzene girmesi doğum sonrasına oldukça uzun bir periyot alacağından anne zaten duygusal değişimler içerisindedir.
Bu denklemin doğru çözülememesi eşlerin birbirlerinin olaganüstünü durumunu anlayamaması ve sabır gösterememesi nedeniyle ikizleri doğan birçok ailede büyük anlaşmazlıklar görülebilemektedir.
Anne, baba ve aileye yardımcı olan kişilerin ikizlerin doğduğu bu günlerde büyük anlayış ve hoşgörü içersinde olması gerekmektedir.
İkiz Bebek Bakıcısında Kriterler
- İkiz bebek bakımında deneyimli olmalı.
- İkiz bebek bakımı planlı, programlıve sabırlı olmayı gerektirir.
- Mama yedirme, bez değiştirme, uyutma gibi ardarda iki kez yapıldığı düşünülürse bu bakım deneyim gerekirtirir.
- İkiz bebek bakıcılığı yapmamış biri ile çalışacaksanız O´nu eğitiniz.
- İkiz bebek bakım yükünü karşılayacak yeterlilikte olmalı.
- Bebeklerin her gün bakılacağı düşünülürse bir süre sonra bıkkınlık, yorgunluk, tahammülsüzlük gibi belirtiler görülebilir.
- Hızlı hareket edebilme, bebeklerden biri ile ilgilenirken diğerini de göz önünde tutabilme gibi koordinasyon gerektiren aktiviteleri yapabilme becerisi aranmalıdır.
- Sağlık problemleri olmamalı.
- Fiziksel ve ruhsal olarak yoğun bakım sürecini kaldırabilecek dirençte olması gerekir bakıcıların.
- Sürekli sağlık sorunu yaşayan kişiler sizin en son ihtiyacınız olan kişilerdir.
- Çalıştırdığınız kişilerin siz evde yokken rahatsızlanıp bebeklere bakamayacak bir durum yaşanabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
- İşe almadan önce bakıcılardan sağlık durumları ile ilgili detaylı bilgi alınız.
- Sigara, alkol veya başka bir bağımlılığı olmamalı.
- İlaç içirme ve basit ilk yardım konularında bilgisi olmalı yok ise bu bilgiler verildiğinde uygulayacak becerisi olmalıdır.
- Bakıcılarınız bebeklerinizin hastalık veya ani istenmeyen durumlar yaşaması halinde acil müdahale edebilecek kişiler olmalıdır. Bebeklerinizin hastalık durumunda ilaç verilmesi gerektiğinde bu beceri daha da önem kazanmaktadır.
- Sinirli yapıda olmamalı, sabırlı ve anlayışlı yapıda olmalı.Çok önemli olan bu özellik bebekleriniz ve sizin için uzun vadede en çok üzerinde durulması gereken konudur. Bakıcınızı işe aldığınızda bu yöndeki durumunu incelemeye alınız.
- Temizlik ve hijyen konusunda titiz olmalı.
- İletişim kurulabilmeli, isteklerinizi anladığından ve uygulamak istediğinden emin olabilmelisiniz.
- Güvenilir olmalı. Yalan söyleme gibi güven sarsıcı bir tespit yaptığınızda bakıcınızla konuşun.
Unutmayın!
Bakıcınız da sizin gibi bir insandır. Sürekli şüpheci, eleştirisel, uyarıcı ve nezaket sınırını zorlayan yaklaşımlar en ideal bakıcıyı bile canından bezdirir.
Bakıcınız yukarıdaki özellikleri büyük çoğunlukla karşılıyor ise eksik kalan yönlerini zamanla birlikte geliştirebilirsiniz. Onlara güvenin.
Bebeklerin Bakım Alanı
Bebeklerinizi kendi evinizde, bakıcının evinde veya bir yakınınızda baktırabilirsiniz. İdeal olan bebeklerin kendi evinde bakılmasıdır. Ancak bazı koşullar nedeniyle diğer durumlar da yaşanabilir.
Bebeklerinizin kendi evinde bakılması durumunda bakıcınız her gün aynı saatte eve gelmelidir. Bu konuya önem veriniz. Sizin çalışmadığınız durumda dahi bakıcının eve geliş saati aynı olmalıdır. Benzer şekilde bakıcınızın gidiş saati de aynı olmalıdır.
Zaman zaman bazı nedenlerden ötürü bakıcınızın geç gelme ve erken ayrılması gerekebilir. Benzer şekilde sizin de bakıcınızı daha erken gelme ve daha geç gitme konusunda istekleriniz olabilir.
Genelde bakıcılar anne evde ise erken işten çıkma eğilimi göstermektedirler. Bu durumları en baştan konuşmalısınız.
Bebeklerin bakıcının evinde bakılması durumunda şartlar biraz daha değişiktir. Anne evden bebeğinin ihtiyaçlarını bakıcının evine taşımak zorunda kalır.
Mama, bez vb. gibi. Bebeklerin bakıcının evinde iken dışarı çıkarılması ve bakıcının evine gelip gidenler konusunda dikkatlice bir konuşma yapmalısınız. Bebeklerin bakımının aksamaması en önemli konudur.
Anne Bakıcı Diyalogları
"Bebeklerim bakıcısını benden daha çok seviyor kıskanıyorum"
Bu, sizi mutlu etmeli. Bakıcısını seven bebek, bakıcısı ile iyi vakit geçiriyor demektir. Bebeğiniz vaktinin çoğunu bakıcısı ile geçirdiği için onun mutlu olması sizin için öncelikli konu olmalıdır.
Bebekler asla kimseyi annelerine tercih etmezler. 2 yaşa kadar devam edebilen başkasıyla daha mutlu gibi görünen bebekler zamanla anne-baba kavramını geliştirecekler ve size yöneleceklerdir.
Arkanızdan ağlayan iki bebek mi? Bakıcısını gülücükle karşılayan iki bebek mi? Tercihiniz?
"Bakıcımız bizim söylediklerimizi değil kendi bildiğini uyguluyor"
Bakıcınız bebeklerinize baksa da sizin isteklerinizi dikkate almak zorundadır. Bakıcınız sizin istekleriniz bilmez ise kendi bildiklerini uygulayacaktır.
İşe alırken bakıcınızla açıkça kuralları konuşunuz. İşin içinde iki (bazen de üç!) bebek bakımı varken bakıcınızla ilişkileri resmi şekilde yürütmek zor ve biraz da gereksizdir.
Anne-baba bakıcı ile anlaşırken, net, açık ve kısa şekilde neler istediğini konuşursa ilerleyen günlerde de uyarı yapma hakkını elinde bulunduracaktır.
Bakıcınız deneyimli biri ise onun görüşüne de önem verin ve ancak gerekirse de son sözü siz söyleyin.
"Bakıcımız aileden birisi ve ona isteklerimi söylemekte çekiniyorum"
Çekinmeyin! İşte ikiz bakımında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de budur. Aile yakınlarından birisi bakıcılık görevini üstlendiğinde ilişkiler hiç olmadığı kadar yoğun yaşanacaktır. Bu süreci birbirini kırmadan geçirmek hakikaten zordur.
İsteklerin, beklentilerin sürekli içe atılması söylenmek istenmiş ancak söylenememiş sözler, hoşgörü azlığı zamanla birçok sorunlara neden olur.
Yardımcı aile ferdi annenin iletişim kurmasına izin vermeli, anne de isteklerini kırmadan iletmelidir. Unutulmamalı ki bebeklerin annesi ve bebeklere bakan kişi için işbirliği şarttır.
"Bebeklerim mutsuz, bakıcımız geldiğinde çok ağlıyorlar, onu istemiyorlar"
Bebekleriniz bakıcınızın gelişine aşırı olumsuz tepki veriyorsa bu onların bakımıyla ilgili çok önemli bir uyarıdır. Bu tür bir durumda bir süre takip gerekir. Benzer durum sürekli devam ederse bakıcınızı değiştirmenizi öneririz.
|
Bebeklerinizin bakımı için eğitimini bu yönde almış profesyonel Bebek bakıcısı.
Aile yaşantısına ayak uydurabilen, sabırlı, güler yüzlü ve temiz,Sorumluluk alabilen ve gerektiğinde inisiyatif sahip
olmasını bilen güvenilir Bebek bakıcılarını sizler için temin ediyoruz.
Bizlerle Çalışan Bebek Bakıcılarının üstlenmiş oldugu genel görevler ise
• Bebeğin günlük bakımını yapmak,
• Bebeğin bulunduğu ortamın temizlik ve hijyenini sağlamak,
• Banyo yaptırmak, tuvalet sonrası temizliği yapmak,
|
|
Bebek Gelişimi |
$icerik->kategorilere_gore_icerikler(10030);
echo $bebek_gelisimi;
?>
|
|
|
• Bebek için mama ve meyve suyu veya püresini hazırlamak,
• Ortamı bebek için güvenli hale getirmek,
• İletişim becerisinin olmasına,
• Kişilik olarak bakılacak çocuğun annesine benzemesine,
• Eğitimli, kendini yetiştirmiş ve bilinçli olmasına,
• Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek bir rahatsızlığının olmamasına
Bebek Bakıcılarımızın Çalışma Şekilleri ise Yatılı veya Gündüzlüdür.
|
|
|
|