Bebek Temizliği
Bebeklerde vücut temizliğinin önemi;
Özenli, düzenli ve koruyucu bakım bebeğin gelişmesi için çok gereklidir. Bunun için ilk koşul bebeğin temizliğidir. Bebeğin ilk haftalardaki bakımı cildini yara ve hastalıklardan korumaya yönelik olmalıdır.
Bebeğe, göbeği kuruyup iyileşinceye kadar banyo yaptırılmamalıdır. Göbek kordonunun düşmesinden sonra (yaklaşık 6-10 gün) kalan yaranın temizlenmesi gereklidir. Göbek yarası iyileşinceye dek, vücudu, cildini zedelemeyecek bir maddeyle 37 derecede ısıtılmış suda ıslatılarak silinip kurulanır.
Temizlik araç-gereçleri;
Çocuğun temizliğinde kullanılabilecek araç, gereçler;
* Banyoluk, küçük bir küvet
* Havlu ve çamaşırlar
* Bebek sabunları ya da şampuanları
* Sünger
* Bebek yağı ya da badem yağı
* Su ve su termometresi vb.
Küvetin köşeli ve keskin kenarlı olmamasına dikkat edilmelidir. Kullanılacak sabun yumuşak ve bebeğin cildine uygun olmalıdır. Kurulama havlusu yumuşak, banyo suyu temiz ve 37 derece olmalıdır.
Banyo, ilk banyo;
Genellikle yeni doğanda ilk banyo göbek düştükten bir gün sonra yapılmalıdır. Bu durumda bebek yıkanıncaya kadar her gün silinme banyosu yapılır. Önceden 100 dereceye kadar kaynatılmış ve 37dereceye gelinceye kadar soğutulmuş su ile ıslatılmış yumuşak bir bez veya tülbentle baş, yüz, gövde ve kıvrım yerleri silinir, kurulanır.
Yeni doğan döneminde pudra kullanılmaz. iç çamaşırlar her gün değiştirilir. Banyo her gün yapılır. Leğen veya küvet içine konulan su temiz ve 37 derece olmalıdır. Saçlar şampuanlanır, bütün vücut ve kıvrım yerleri sabunlu tülbent ile silinir, baş ve vücut su dökülerek durulanır. Bebek kurulanır. İlk 2-3 hafta bebeği gün aşırı sabunlamak yeterlidir. Göbekten sızıntı varsa banyodan sonra % 70 alkol uygulanır.
İkinci ve daha sonra yapılacak olan banyolarda;
* Banyo her gün ya da gün aşırı yapılabilir,
* Banyo her zaman aynı saatlerde ve çocuk aç iken yapılmalı,
* Banyo süresi uzun olmamalıdır,
* Banyo yapılan odanın ısısı 22-25°C arası olmalıdır,
* Banyo yapılırken çocuğu incitmemeye, üşütmemeye göz, kulak, burun gibi organlarına su ve sabun kaçırmamaya dikkat edilmelidir.
* Bebeği yıkarken yardımcıya ihtiyaç vardır. Yıkarken yüzü aşağıya bakacak şekilde, göğüs ve karnından kavranarak tutulur. Sırt üstü tutuluyorsa başını elle desteklemek gerekir.
Lokal temizlikler;
Lokal temizlik vücudun bazı kısımlarının temizliğidir Yüz, Göz, Kulak ve Burun Temizliği;
Yüz; Her sabah ve gerektiğinde ıslatılmış yumuşak bir bezle silinmelidir.
Göz temizliği sabahları yüz temizliği ile birlikte yapılır, göz çapakları ılık ve temiz su ile ıslatılmış yumuşak bir bezle içten dışa doğru silinir.
Kulak kirleri yumuşak ve temiz bir pamuklu bezle kulağı incitmeden dıştan ve ucundan alınmalıdır.
Burun kirleri dışarı atmakla birlikte, burun yollarının tıkanarak, nefes alma ve emmede-güçlük yaratmaması için sık sık temizlenmelidir. Kulak ve burun temizliğinde kürdan ve benzeri sert araçlar kullanılmamalıdır.
Saç temizliği; bebeğin saçları yıkandıktan sonra yumuşak bir fırça ile şekillendirilir. Bazı çocukların başında -konak- adı verilen kabukçuklar oluşabilir. Bunları gidermek için banyodan bir saat önce başa gliserin sürülerek, banyodan önce fırçalanabilir. Ön fontanel'in kapanmamış olması nedeniyle bu işlemlerin son derece özenli, yumuşak dokunuşlarla yapılmasına dikkat edilmelidir.
EI, bacak ve üreme organlarının temizliği; eller sık sık, sabunlu bir bezle silinmeli, tırnaklar uzatılmadan gerektiğinde kesilmelidir. Bacakların temizliği çocuğun gaitası ile kirlenen üreme organları ile beraber yapılır. Bacaklarda pişikler olmaması için, bebeğin altı sık değiştirilmeli, idrarla ıslandığında silinmeli ya da yıkanmalıdır.
0-2 yaş bebeklerde temizlik ve tuvalet alışkanlıkları;
Beden ve ruh sağlığının dayanaklarından biri temizliktir. Yeni doğan çocuğu sık banyo yaparak, giyecek ve bezlerini sık sık değiştirerek temizliğe alıştırmalıdır.
Çocuğun altının kirli olmamasına, kirliyken yatırmamaya dikkat edilmelidir. Tuvalet terbiyesine çocuk hazır olduğunda başlanır. Başlama yaşı genellikle ortalama 20. aydır. Bu dönemde fazla ısrarcı olmamalı ve bebek tuvalet eğitimine hazır değilse bir süre ara verilmesi gerekir.
|
Bebeklerinizin bakımı için eğitimini bu yönde almış profesyonel Bebek bakıcısı.
Aile yaşantısına ayak uydurabilen, sabırlı, güler yüzlü ve temiz,Sorumluluk alabilen ve gerektiğinde inisiyatif sahip
olmasını bilen güvenilir Bebek bakıcılarını sizler için temin ediyoruz.
Bizlerle Çalışan Bebek Bakıcılarının üstlenmiş oldugu genel görevler ise
• Bebeğin günlük bakımını yapmak,
• Bebeğin bulunduğu ortamın temizlik ve hijyenini sağlamak,
• Banyo yaptırmak, tuvalet sonrası temizliği yapmak,
|
|
Bebek Gelişimi |
$icerik->kategorilere_gore_icerikler(10030);
echo $bebek_gelisimi;
?>
|
|
|
• Bebek için mama ve meyve suyu veya püresini hazırlamak,
• Ortamı bebek için güvenli hale getirmek,
• İletişim becerisinin olmasına,
• Kişilik olarak bakılacak çocuğun annesine benzemesine,
• Eğitimli, kendini yetiştirmiş ve bilinçli olmasına,
• Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek bir rahatsızlığının olmamasına
Bebek Bakıcılarımızın Çalışma Şekilleri ise Yatılı veya Gündüzlüdür.
|
|
|
|